Näkökulmia Nastolasta

UusiKunta-työ etenee

Torstai 25.2.2010 klo 12.49 - Anne Mikkanen

Nastolalaisia kuultiin jälleen 22.2.2010 UusiKunta-projektiin liittyen. Nastopolissa järjestetyssä kuulemisessa oli ainakin näppituntumalla reilusti enemmän osallistujia kuin edellisen kerran vuonna 2008.  

Valtuuston puheenjohtaja Riitta Siltanen toimi ansiokkaasti puheenjohtajana tilaisuudessa, jossa esitettiin varsin asiallisia kysymyksiä ja myös saatiin asiallisia vastauksia UusiKunta -selvittäjiltä eli Osmo Soininvaaralta ja Markku Lehdolta. Hyvä niin. Kuntaliitosasioita ei mielestäni pitäisi ratkaista tunnepohjalta vaan faktoihin nojaten.

On helppo allekirjoittaa Soininvaaran esittämä ajatus siitä, että jotta Lahden seutu menestyisi, sitä täytyy suunnitella kokonaisuutena. Sitä on harjoiteltu seutuyhteistyön merkeissä. Kolme vuotta päivätyökseni Lahden kaupungin seudullisessa tietohallinnossa työtä tehneenä voi todeta, että sopimuspohjainen seututyö moninkertaisine päätöksentekoineen voi olla varsin hidasta. Kokemusta on mm. Lahden seudun intranetin suunnittelusta kahdelta vuodelta. Uskon, että yhden organisaation, yhden kunnan alla toimiminen saisi ainakin teoriassa nopeammin päätöksiä eteenpäin. Mutkikkaiden yhteistyösopimusten määrä vähenisi paremmin hallittavaksi.

Julkisen sektorin ongelmat ovat tiedossa. Se, mikä minua eniten seutuliitoksessa epäilyttää, on vanha tuttu ison kunnan ja ison organisaation pohjaton kassa. Miten voimme taata sen, että palvelut tuotetaan jatkossa kustannustehokkaasti, etteivät palvelutuotantoon tarkoitetut verotuotot ja pikkukunnan ketteryys hyydy jähmeisiin hallintorakenteisiin?

Lopuksi kuulemistilaisuudesta mieleen jäänyt pieni hauska huomio. Tähän asti Nastolan nauhamaisuutta on pidetty haittana suunnittelussa. Nastolaan on muodostunut useita kaupallisia keskuksia, ehkä sillä seurauksella ettei mikään niistä voi menestyä kunnolla. Joukkoliikennekeskustelun yhteydessä kuulin ensi kertaa Soininvaaran esittävän nauhamaisuuden vahvuutena!

Selvittäjien esitys kuntaliitostoimenpiteiksi saadaan kesällä 2010. Syys-lokakuussa 2010 on päätösten aika. Viisautta päättäjille!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: UusiKunta