Näkökulmia Nastolasta

Meluntorjunta Valtatie 12:lla kallista mutta välttämätöntä

Perjantai 16.10.2009 - Anne Mikkanen

Valtatie 12:n perusparannussuunnitelmat välillä Joutjärvi-Kausala etenevät. Tiehallinto esitteli tämänhetkisiä suunnitelmia Erstaan koululla kaikille halukkaille 15.10.2009.  Paikalla oli myös Nastolan kunnan ja Lahden kaupungin edustajia. Suunnitelmien mukaan työt, jotka tuovat välille Joutjärvi-Nastola nelikaistaisen tien ja välille Nastola-Kausala kolme kaistaa, voidaan arvion mukaan aloittaa vuoden 2012 jälkeen. Levennykset toteutetaan tien eteläpuolelle.

Tiehallinto on tehnyt erilaisia suunnitelmia ja mittauksia mm. välin Joutjärvi-Nastola meluntorjunnasta. Villähteeläiset saavat perusparannusten yhteydessä liikenteen ennustettua määrää vastaavia meluaitoja, melukaiteita ja meluvalleja, joiden melunestokyky ja kustannusrakenne on erilainen. Melua mitattaessa on otettu huomioon myös Villähteen vanhan tien melu mutta ei sen sijaan junaradan aiheuttamaa melua, mikä aiheutti kuulijoissa hämmästystä. Tiehallinnon mukaan melua kuulemma kun ei saanut laskea mittauksiin mukaan. Erstaan tilaisuudessa osa alueen asukkaista kyseenalaisti meluaidat maisemallisten haittojen takia. Aivan tien vieressä asuva totesi kuitenkin meluesteiden tarpeellisuuden. Liikenteen aiheuttama melu voi olla niin mittava, ettei pihalla kuule tavallista puhetta. Aivan kaikkia alueella asuvia ihmisiä suunnitelmat eivät kuitenkaan palvele. Meluesteiden rakentamisen jälkeenkin melualueelle tulee jäämään joka tapauksessa kymmeniä ihmisiä.

Meluesteiden rakentaminen on yllättävän kallista. Se vie tiehankkeen kustannuksista 20 % eli 5,5 miljoonaa euroa. Herää kysymys, eikö kannattaisi panostaa autojen tuotannossa päästöttömyyden lisäksi myös meluttomuuteen?

Valtatie 12:n perusparannushanke on vielä rahoittamatta, ja aloitus riippuu myös muista tärkeistä tiehankkeista. Suunnitelmat tulevat seuraavan kerran kuntiin kommentoitavaksi vuonna 2010.  Tiehallinto laskee suunnitelmista saadun palautteen viralliseksi suunnittelun osaksi, joten kannattaa olla aktiivinen.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: valtatie meluntorjunta Villähde